4 redenen voor het oversluiten van je hypotheek

Met je hypotheek heb je geld geleend voor de aankoop van je huis, meestal voor een duur van 30 jaar. In die periode kan er veel gebeuren of veranderen. Misschien is het dan interessant om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe lening of zelfs een andere aanbieder. Er kunnen er verschillende redenen zijn om je hypotheek over te sluiten:

#1 Lagere maandlasten

Met de historisch lage rente is het verlagen van de maandlasten waarschijnlijk de meest voorkomende reden om de hypotheek over te sluiten. Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente die jij betaalt? Dan is het misschien voor jou ook interessant om jouw hypotheek over te sluiten. Je gaat dan een lagere rente betalen over het openstaande hypotheekbedrag. Dit betekent dus lagere maandlasten. Is de lening die je nodig hebt niet hoger dan 80% van de woningwaarde? Dan is de DigiThuis hypotheek van a.s.r.) een optie voor jou. Omdat je de aanvraag vrijwel helemaal digitaal regelt, is de rente nog aantrekkelijker. Je sluit deze hypotheek af via je adviseur.

Let wel op als je een spaarhypotheek hebt. Bij een spaarhypotheek leidt een lagere hypotheekrente wel tot een hogere premie. Het kan zijn dat je totale maandlasten daardoor niet lager worden. Laat je goed adviseren, voordat je besluit om je hypotheek over te sluiten.

#2 Overwaarde verzilveren of je hypotheek verhogen

Is jouw woning meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Misschien wil je deze overwaarde gebruiken en je lening verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing? Je moet deze hogere lening volgens de regels wel met jouw inkomen kunnen betalen. Je lening verhogen regel je met je adviseur. Vaak is ook een nieuwe hypotheekakte nodig en moet je opnieuw naar de notaris. Als je deze extra kosten toch gaat maken, vraag je adviseur dan of een nieuwe lening of een andere hypotheekverstrekker voor jou misschien aantrekkelijker is. Bijvoorbeeld vanwege de gunstigere voorwaarden of lagere rente.

#3 Einddatum aflossingsvrije hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Bij veel hypotheekverstrekkers moet je een aflossingsvrije lening op de einddatum volledig terugbetalen. Dit kan een probleem worden als je dit geld op dat moment niet hebt. Als je inkomen dan te laag is om een nieuwe hypotheek af te sluiten kan het zijn dat je je huis moet verkopen.

Dit kan een reden zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aflossingsvrije hypotheek zonder einddatum. Bij a.s.r. wordt een aflossingsvrije hypotheek automatisch verlengd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je de lening na 30 jaar wel kunt terugbetalen. Pas als je je huis verkoopt moet je de lening terugbetalen.

#4 Zekerheid over maandlasten

Het kan ook zijn dat je zekerheid wilt over je maandlasten en daarom kiest voor een hypotheek met andere voorwaarden of een langere rentevaste periode. Ontvang jij (en je partner) AOW? En is jouw hypotheek niet hoger dan 50% van de waarde van je woning? Dan kun je jouw hypotheek bijvoorbeeld oversluiten naar de Levensrente hypotheek  Bij deze hypotheek staat de rente vast, zolang je in de woning woont. Dat betekent de zekerheid van altijd dezelfde maandlasten.