Wanneer je prettig in je eigen huis woont, wil je er op je oude dag zelfstandig blijven wonen. Vrienden en kennissen die in de buurt wonen en de mooie momenten die je er hebt beleefd, maken van het huis een thuis. Is jouw huis een koophuis en is deze meer waard dan je hypotheek? Dan kun je de overwaarde gebruiken om je woning levensloopbestendig te maken. Lees hier vooral verder hoe dat werkt en hoe je dat doet.
Wat is een levensloop bestendige huis?
Een levensloopbestendig huis heeft bijvoorbeeld een inloopdouche, een onderhoudsvriendelijk tuin, geen drempels, een keuken met lage lades, een inductiekookplaat en een slaapkamer op de begane grond. De woning is gebouwd met het oog op een toekomst voor wanneer je misschien minder mobiel bent. En jouw woning kun je zelf verbouwen en aanpassen, zodat er lang en veilig kan wonen. Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, is dit een mooie kans je te focussen op je huis. Je brengt er immers ook veel meer tijd door.
Een levensloop bestendige woning maak je als je:
- Een dagje ouder wordt;
- Zelfredzaam wilt blijven wonen;
- Een huis met meerdere verdiepingen hebt;
- Niet te veel wilt investeren.
Stappenplan: met deze 6 woningaanpassingen en hulpmiddelen maak jij je woning toekomstbestendig
Wat zijn de verschillende mogelijkheden en welke aanpassingen zijn eigenlijk nodig om nog lang zelfstandig thuis te blijven wonen? Volg deze 6 stappen en je kunt op je oude dag heerlijk en veilig in je huis blijven wonen.
- Woning gelijkvloers
- Traplift of tweede trapleuning
- Voldoende verlichting
- Dichtbij en op ooghoogte
- Sanitaire voorzieningen
- Onderhoudsvriendelijke tuin
- Maak een gelijkvloerse woning
Zorg voor een ruime en vlakke looproute, zodat je – wanneer je wat slechter ter been bent – niet struikelt over drempels en andere hindernissen, zoals tafeltjes en losse vloerkleden. Doe deurmatten, vloerkleden en tapijten waarvan de hoekjes omkrullen dan ook de deur uit en ga voor een egale en vlakke vloer.
- Installeer een traplift en tweede trapleuning
Heb je meerdere verdiepingen, dan is het verstandig om een traplift te installeren. Zo hoef je geen trappen te lopen wanneer je dat niet meer kan en kom je toch boven. Wanneer je nog wel trappen kan lopen is het fijn om een tweede trapleuning te monteren. Deze zorgt voor meer ondersteuning en dat je minder gemakkelijk uitglijdt.
- Creëer voldoende verlichting
Goede verlichting zorgt er niet alleen voor dat je alles kan zien, maar ook voor een veilig gevoel. Zorg daarom niet alleen dat binnen alles goed verlicht is, zoals de trap, de keuken, de badkamer en looproutes, maar ook buiten! Een licht dat bij de voor- en achterdeur automatisch aanspringt wanneer iemand langsloopt is erg prettig. Zo hoef je ook nooit meer te zoeken naar het lichtknopje.
- Plaats alles dichtbij en op ooghoogte
De simpelste dingen, zoals een raam openen, een pan uit het bovenste kastje pakken of de deur opendoen, kunnen voor de grootste obstakels zorgen wanneer je wat slechter ter been bent of wanneer je gewoon wat trager bent geworden. Ja, we geven het niet graag toe, maar ook dit hoort bij het ouder worden. Dit is overigens makkelijk op te lossen:
Ramen: de beste hoogte om een raam te openen is tussen heup en schouder (tussen 90 en 120 cm vanaf de vloer). Zijn de raamklinken (te) hoog geplaatst, plaats dan de klinken op de juiste hoogte. Ook hooggeplaatste ventilatieroosters kun je met een met een trekkoord of -stang openen en sluiten. Hetzelfde geldt voor de raambekleding.
Deurbel: installeer een draadloze deurbel met video-intercom. Zo hoef je niet te ver te lopen, zie je wie er voor de deur staat en kun je zelfs de deur van een afstand opendoen wanneer dat nodig is.
Kastjes: zorg dat alle kasten niet hoger dan op ooghoogte zijn en installeer kasten met lades in de keuken. Zo hoef je ook niet te diep te bukken om bijvoorbeeld een pan te pakken.
- Zorg voor voldoende sanitaire voorzieningen
Ook wanneer je wat ouder wordt, blijf je gesteld op je persoonlijke hygiëne. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk. Ga voor een inloopdouche of instap bad met een antislipvloer of antislipmatten, een douchekruk en wandbeugels. Is het toilet te laag? Vervang die dan voor een hoger exemplaar of kies voor een toiletverhoger. Heb je een extra verdieping, maar geen extra toilet en wel de ruimte? Creëer dan een tweede toilet op de bovenverdieping, zodat je niet in het holst van de nacht een trap af moet.
- Ga voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Wanneer je een tuin hebt is het fijn dat je ervan kan genieten zonder er te veel voor te doen. Richt de tuin daarom in met vaste planten. Die hebben vaak weinig onderhoud nodig en komen ieder jaar weer terug.
Tips zodat jij kan blijven wonen in je eigen huis
Door je huis toekomst proef te maken hoef jij niet te verhuizen wanneer je wat slechter ter been of hulpbehoevender bent. En het is het goedkoper en gemakkelijk dan je waarschijnlijk denkt.
- Gemeente: via jouw gemeente heb je mogelijk recht op een bijdrage of voorziening vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hieronder valt een traplift, douchestoel, verhoogd toilet en elektrische deuropener. Informeer bij jouw gemeente waar je recht op hebt en wat je vergoed krijgt.
- Levensrentehypotheek: de levensrentehypotheek van a.s.r. is specifiek ontwikkeld voor AOW’ers met overwaarde op hun koophuis. Je sluit dan je huidige hypotheek over naar een nieuwe Levensrente hypotheek tot maximaal de helft van de waarde van je huis. Grotere uitgaven zoals verbouwingen, kun je dan betalen met de overwaarde van je huis! Meer weten over de Levensrentehypotheek?
Lees hier meer over de Levensrente hypotheek van a.s.r.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.