Heb je de AOW-leeftijd bereikt en is jouw koophuis door de jaren heen flink in waarde gestegen? Dan ben je mogelijk ‘steenrijk’. Met deze overwaarde kun je veel moois doen. Bijvoorbeeld je kinderen goed laten starten op de woningmarkt door middel van een belastingvrije schenking. Lees hier hoe dat werkt en wat de mogelijke voordelen voor jou zijn.

Een eigen huis dankzij jouw overwaarde

Heb je kinderen of kleinkinderen die een huis gaan kopen? Vooral als zij starter zijn op de woningmarkt, hebben zij het niet makkelijk. Er zijn weinig betaalbare koopwoningen en starters die een huis willen kopen in de Randstad, krijgen te maken met veel concurrentie. Zij moeten het opnemen tegen beleggers, expats en doorstromers die veel meer te besteden hebben. Maar ook als je kinderen een tweede of volgend huis willen kopen, hebben ze te maken met hoge prijzen en weinig aanbod.

Misschien wil je je kinderen financieel helpen. Dat kan! Je mag tot (ruim) een ton belastingvrij schenken, als zij dit geld gebruiken voor de aankoop van hun huis. Misschien heb je dit geld niet op de bank staan, maar heb je wel een eigen woning die veel meer waard is dan je hypotheek? Dan kun je een hogere hypotheek nemen en zo een deel van je overwaarde verzilveren. Speciaal voor AOW’ers heeft a.s.r. de Levensrente hypotheek. Daarmee kun je de overwaarde verzilveren tot 50% van de waarde van je woning. Het geld dat daarmee beschikbaar komt kun je tot €100.000 belastingvrij schenken, als ze dit gebruiken voor de aankoop van hun huis. Zij kopen dan een huis met een deel van jouw overwaarde. Hoe mooi is dat?

Meer lezen over wat je kan doen met de a.s.r. levensrentehypotheek? Kijk dan hier verder

Verzilver de overwaarde van je huis

Wanneer je je huidige hypotheek omzet naar een Levensrente hypotheek van a.s.r., kun je de lening verhogen tot de helft van de waarde van je huis. Je betaalt vervolgens alleen rente over de lening en deze rente staat de rest van je leven vast, zolang je in je huis blijft wonen. Je hebt dus de zekerheid van altijd dezelfde maandlasten. Ook blijft er zo voldoende overwaarde over en hoef je niet bang te zijn dat jij of je nabestaanden later met een schuld komen te zitten als het huis ooit wordt verkocht. Op deze manier profiteer je nu al van de waardestijging van je huis, terwijl je er in blijft wonen. Met de overwaarde die vrijkomt, kun je bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen helpen om een goede start te maken met een eigen woning.

Dankzij de financiële steun van mijn ouders hebben we meer kans om onze eigen woning te kopen.

Voorwaarden voor een belastingvrije schenking

Om bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen te helpen met de koop van een nieuwe woning mag je tot € 103.643 belastingvrij schenken. Zo kun je dus een groot verschil maken! Tom (29) kon een huis kopen dankzij een schenking van zijn ouders. “De schenking van mijn ouders heeft me een extra zetje gegeven om te kunnen concurreren met andere kopers op de huidige markt”, zegt hij. “Door een schenking kun je bij geschikte huizen net een aantrekkelijker bod plaatsen. Daardoor wordt de kans van slagen groter dan met alleen eigen spaargeld en het bedrag dat wij maximaal mogen lenen.”

Voorwaarden schenking kinderen:

  • Je mag een bedrag van maximaal € 103.643 schenken. Tot dit bedrag is de schenking belastingvrij. De ontvanger hoeft niet persé jouw kind, kleinkind of familie te zijn. Je mag dus ook een nichtje of buurvrouw belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis.
  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn wanneer het geld krijgt.
  • De ontvanger mag ook een schenking ontvangen als het een jongere partner heeft en zelf ouder dan 40 is.
  • Als gever kun je de schenking over drie opeenvolgende jaren spreiden, waarin de ontvanger wel steeds tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Maar de ontvanger hoeft de gift niet direct te gebruiken: het geld moet binnen twee jaar uitgegeven worden.

Dit zijn de voordelen van een schenking

Met een schenking hoeft je kind minder geld te lenen van de bank. Dat leidt tot lagere maandlasten. Ook kan je kind door een schenking een hogere hypotheek krijgen. “Mijn ouders hebben de schenking gedaan uit liefde voor hun kinderen”, zegt Tom. “Ze zien ons graag een gelukkig en stabiel leven leiden en proberen daar een passende bijdrage aan te leveren.” Tot € 103.643 euro is deze schenking dus belastingvrij en door de overwaarde te gebruiken, kun je de kinderen helpen zonder je spaargeld daarvoor aan te spreken.

Verzilver jouw overwaarde met de Levensrente hypotheek

Als jij en je partner allebei AOW ontvangen en als je huidige hypotheek niet hoger is dan de helft van de waarde van je huis, dan kun je je hypotheek oversluiten naar een Levensrente hypotheek van a.s.r. Door een hogere lening te nemen, kun je je overwaarde verzilveren. Dit kan tot maximaal 50% van de waarde van je huis en als je dit met jouw inkomen kunt betalen. De Levensrente hypotheek is een aflossingsvrij lening. Je betaalt elke maand alleen rente over de lening en die rente blijft voor de rest van je leven hetzelfde. Je weet dus zeker dat je het kunt blijven betalen.

>> Meer weten over de Levensrente hypotheek

https://www.asr.nl/levensrente-hypotheek/?utm_source=adviesonline&utm_medium=advertorial&utm_campaign=intermediaircomm