Toekomstbestendig Wonen in Gelderland: hoe u uw huis klaar maakt voor de toekomst

Wonen in Gelderland brengt veel vreugde met zich mee, met zijn vriendelijke buurten en een sterke gemeenschapszin. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw huis net zo gastvrij blijft, zelfs als uw behoeften veranderen? Gelukkig biedt de provincie Gelderland, in samenwerking met lokale gemeenten en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), de Toekomstbestendig Wonen Lening. Deze lening maakt het financieel haalbaar om uw woning aan te passen en duurzamer te maken.

Maak uw woning comfortabel en duurzaam

Om uw woning toekomstbestendig te maken, kunt u denken aan het toevoegen van een slaap- en badkamer op de begane grond of het verwijderen van drempels. Ook het verduurzamen van uw huis, bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie, valt onder deze regeling. Zelfs ingrijpendere maatregelen zoals asbestsanering en funderingsherstel kunnen worden gefinancierd met de Toekomstbestendig Wonen Lening.

Een aantrekkelijke financiering voor iedereen

De Toekomstbestendig Wonen Lening is er in verschillende vormen, zodat er altijd een is die bij uw situatie past. Belangrijk is dat minimaal één energiemaatregel deel uitmaakt van uw plannen. Afhankelijk van de gekozen lening, variëren de voorwaarden van geen afsluitkosten tot diverse looptijden en leenbedragen. Informeer bij uw gemeente of energieloket naar de mogelijkheden en wat in uw situatie de beste optie is.

Diverse leenvormen voor uw unieke situatie

  • Consumptieve Lening: Voor kleinere aanpassingen, met leningen variërend van €2.500 tot €30.000, of zelfs €50.000 voor specifieke projecten. Deze lening is beschikbaar voor mensen tot 75 jaar en kent een looptijd tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag.
  • Hypothecaire Lening: Geschikt voor grotere investeringen, met bedragen tot €50.000 en een looptijd tot 20 jaar. Deze lening kent geen maximale leeftijdsgrens en de afsluitkosten kunnen worden meegefinancierd.
  • Verzilverlening: Ideaal voor senioren die de overwaarde van hun huis willen gebruiken voor aanpassingen, zonder dat dit ten koste gaat van het maandelijks te besteden inkomen.
  • Maatwerklening: Als geen van de andere leningen past, kan deze hypothecaire lening uitkomst bieden, speciaal ontworpen voor situaties die een unieke aanpak vereisen.

Hoe vraagt u de toekomstbestendig wonen lening aan?

  1. Informeer bij uw gemeente of u in aanmerking komt voor de lening.
  2. Vul, na toewijzing, de aanvraag volledig in op de website van SVn en voeg de benodigde documenten toe.
  3. Ontvang een offerte, ga akkoord en stuur deze getekend terug. Afhankelijk van het type lening, wordt deze actief na ondertekening of na een bezoek aan de notaris.
  4. SVn zorgt voor de financiën, stort het leenbedrag in een bouwdepot, en betaalt de aannemer of installateur direct uit.

Belangrijk om te weten

Voordat u begint, is het essentieel om te weten dat de lening alleen kan worden aangevraagd voor maatregelen die nog gerealiseerd moeten worden. Ook al wordt er met de grootste zorg aan deze regeling gewerkt, het is belangrijk om zelf ook goed op de hoogte te blijven en geen rechten te ontlenen aan onvolledige informatie.

Door te investeren in een toekomstbestendig huis in Gelderland, investeert u niet alleen in uw directe wooncomfort, maar ook in de lange termijn waarde van uw eigendom en de duurzaamheid van uw gemeenschap. Bezoek ons op het energiefestival bij de DRU in Ulft op 23 maart of neem contact met ons op.