De premie van de zorgverzekering gaat in 2023 flink omhoog. Gemiddeld met ongeveer € 10 per maand. Daardoor betaal je volgend jaar zo’n 8% meer voor je zorgverzekering. Tijd dus om te onderzoeken of je kunt besparen op de premie door over te stappen. Er valt namelijk veel te kiezen. Zo betaal je voor de goedkoopste basisverzekering € 122,95 per maand en voor de duurste € 156,50. Als je dat doorrekent, ben je voor die dure dus ruim € 400 per jaar meer kwijt!

restitutie: volledige vrijheid

In principe vergoedt elke basiszorgverzekering dezelfde zorg. De verschillen in premie komen vooral voort uit de keuzemogelijkheden die je hebt. Zo kun je met een restitutie-verzekering bij alle zorgverleners in Nederland terecht. Ook als ze geen contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Mede daardoor is een restitutiepolis vaak duurder.

naturapolis

Maar omdat grote zorgverzekeraars inmiddels contracten hebben met de meeste zorgverleners, doen veel naturapolissen weinig onder voor een restitutiepolis. Veel naturaverzekeringen bieden (bijna) dezelfde vrijheid. Maar let op: een naturaverzekering hoeft niet voordeliger te zijn dan een restitutiepolis!

budgetpolis

Er zijn ook naturaverzekeringen die veel minder keuze bieden. Dit worden vaak budgetpolissen genoemd. Daarvoor betaal je meestal minder premie. Maar als je een specialist wilt bezoeken of een bijzondere behandeling moet ondergaan, kan het zijn dat je verder moet reizen om een volledige vergoeding te krijgen.

aanvullende verzekering

Wat voor de basisverzekering geldt, geldt ook voor aanvullende zorgverzekeringen: keuze genoeg! Maar waar een basisverzekering verplicht is, geldt dit niet voor een aanvullende verzekering. Die sluit je af als je verwacht dat je zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt, zoals bijvoorbeeld tandartszorg of fysiotherapie. Kijk van tevoren goed of de extra premie die je moet betalen wel opweegt tegen de vergoeding.

hulp bij kiezen

Met zo veel aanbieders en keuzes snappen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zoek je hulp bij het kiezen van de zorgverzekering die goed bij je past? Bekijk dan nu de Schuurman Verzekering Vergelijker, die helpt u verder met het vinden van de perfecte verzekering.

vergelijker voor particulieren

vergelijker voor mkb (midden en klein bedrijf)

 

bron: levenwonen